Vznik výronu prstu

  • Výron prstu na noze může vzniknout při špatném došlápnutí, zakopnutí o nábytek nebo při pádu předmětu na nohu. Může se jednat o drobné, zato hodně bolestivé zranění.
  • Při větším nárazu se mohou zlomit kůstky prstu nebo poškodit kloubní pouzdra a drobné vazy. V takovém případě prst obvykle zmodrá, oteče a došlap na nohu je velice bolestivý.

Výron prstuKonzervativní léčba úrazu

  • Organismus má tzv. samoreparační mechanismy, díky kterým se dokáže vyléčit sám, tudíž Vám lékař po stanovení diagnózy distorze kloubů nebo zlomeniny doporučí klid doma s končetinou v takové poloze, aby co nejméně otékala.
  • Ránu je vhodné chladit (gelové sáčky chlazené v lednici, mražená zelenina apod.).
  • Proti bolesti a vzniku otoku Vám lékař může předepsat léky či masti, případně Vám lékárník doporučí preparáty, které podporují vstřebávání vzniklé modřiny.

Aplikace rázové vlny

Moderní technologií při léčbě výronu prstu je aplikace Planární rázové vlny. Planární rázová vlna je variantou Fokusované rázové vlny s elektromagnetickým generátorem rázu. Speciální aplikátor Planární rázové vlny je schopen generovat vyšší intenzitu rázu než aplikátor Fokusované rázové vlny, energie však není koncentrována do hloubky, ale je cílena na povrchové tkáně.

  • Planární rázovou vlnu je vhodné aplikovat v raných fázích hojení rány pro urychlení hojení a rychlé navrácení do běžného fungování např. v práci, s dětmi či při sportu.
  • Průběh léčby našeho klienta (včetně popisu a fotografií) naleznete ZDE >>

 

Celý článek o moderním způsobu léčby >>

 

Autor: FYZIOklinika s.r.o., Praha

Z našich článků

Primární a sekundární hojení

Hojení ran probíhá obvykle v několika fázích, které na sebe plynule navazují nebo se částečně překrývají. V zásadě rozlišujeme dva [...]

Akutní rány

Akutními ranami rozumíme takové rány, které se hojí v krátkém čase (v rámci několika týdnů) a obvykle bez závažnějších komplikací [...]

Hojení bércového vředu

Každý, kdo se někdy setkal s bércovým vředem ví, jak je jeho léčba zdlouhavá a vyčerpávající. Ve snaze najít pomoc [...]

Všechny články